Siirry pääsisältöön

Miksi Saksa viivyttelee päätöstä tankkien lähettämisestä?

 

Lähde: Germany Travel


Saksasta on tullut uusi jarru NATOn Ukrainan tukeen. Olaf Scholzin kanta esimerkiksi tankkien toimittamiseen on ollut kielteinen tai tarkemmin sanoen hän pelkää Ukrainan sodan eskaloituvan, mikäli näitä raskaita tankkeja toimitetaan. Mutta me voimme vain ihmeissämme katsoa tuota Scholzin ja Saksan kiukuttelua, samalla kun odottelemme Unkarin ja Turkin NATO-päätöstä. Mutta miksi Scholzin on vaikeaa lähteä tukemaan Ukrainaa sen taistelussa Venäjää vastaan. Tuo empiminen saattaa johtua siitä, että saksalaisilla on hyvin paljon bisneksiä Venäjän kanssa. 

Kun Saksa yhdistyi vuonna 1990, niin entinen DDR, joka oli Varsovan liiton jäsen liittyi Saksan Liittotasavaltaan. Tuolloin DDRn kansalaisilla oli erittäin läheiset suhteet Venäjään sekä venäläisiin. Esimerkiksi DDRssä Venäjän kieli oli pakollinen aine koulussa, joten DDRn kansalaiset osasivat myös venäjää, ja sitten kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, oli koko maailma auki niille joilla oli rahaa. Ja tietenkin DDRn entiset kansalaiset olivat henkilöitä, joilla oli sitä kielitaitoa sekä myös suhteita itään ja länteen. 

Siis kaikki DDRn kansalaiset eivät olleet mitään salaisen poliisin agentteja, ja kun he menivät sitten länsisaksalaisiin yhtiöihin töihin, niin he saattoivat ottaa yhteyttä esimerkiksi venäläiseen tuttavaansa. Tuolloin saksalaisilla oli rahaa, ja idässä oli markkinoita esimerkiksi rakennus sekä elektroniikka-alalla, ja jokainen jolla oli suhteita saattoi menestyä tuossa bisneksessä. Eli itäblokissa uusittiin kokonaisia infrastruktuureja. Ja jos oli oikeita suhteita, niin silloin aukesivat ovet Venäjän markkinoille. 

Venäjältä saattoi palkata halpaa työvoimaa sekä samalla tietenkin Venäjälle voitiin myydä autoja tai rakennuksia. Ja myös esimerkiksi Venäjän tarjoama halpa energia varmasti kiinnosti sijoittajia.  Mutta menestyminen liiketoiminnassa edellyttää tietenkin yhteistä kommunikaatiota, sekä varsinkin Venäjän tapauksessa myös esimerkiksi hyviä henkilökohtaisia suhteita. Vuoden 1991 jälkeen Venäjällä meni verraten huonosti, ja korkeat rikollisuusluvut pelottivat länsimaisia sijoittajia. Joten liiketoimet hoidettiin tietenkin yhteisyritysten kautta. 

Länsimainen toimija hoiti länsimaisten tuotteiden tilaamisen sekä niiden rahtaamisen Venäjälle, jossa liiketoiminnan venäläinen osapuoli hoiteli bisnekset eli tavaran toimittamisen asiakkaille. Samoin tuo Venäjältä tuleva raha tietenkin ohjattiin sellaisiin pankkeihin, joiden toiminta kattoi koko läntisen Euroopan. Tuota rahaa tietenkin sijoiteltiin ympäriinsä tuottoisiin liiketoimiin, ja noiden yhteisyritysten toimijat tietenkin rikastuivat. 

Saksalaiset pankit varmaan ovat olleet mukana luotottamassa venäläisten ja heidän länsimaisten kumppaniensa liiketoimia. Tuolloin ei aivan ymmärretty pelätä sitä, että esimerkiksi GRU sekä FSB saattoivat pyytää palvelusta noilta venäläisiltä liikekumppaneilta. Se mitä ei aina olla tajuttu on se, että noiden toimijoiden pyyntöihin ei vastata sanalla "ei", tai sitten seuraa hyvin ikäviä asioita. 

Eli nuo liikekumppanit saattoivat saada pyynnön sille, että Venäjän tiedustelu saattoi käyttää yritysten toimitiloja tai oligarkkien yritysten kautta ostettuja välineitä kuten tietokoneita sekä puhelimia. Ja tietenkin esimerkiksi elektroniikka-alan yritykset olivat sijoituskohteina sellaisia, että ne kiinnostivat Venäjän tiedustelua. 

Se mitä Scholz saattaa pelätä on se, että ne lainat joita saksalaiset pankit ovat olleet jakamassa jäävät yksinkertaisesti maksamatta. Tai sitten saattaa olla niin, että joku on ollut vähän liiankin läheisissä suhteissa myös Venäjän tiedustelun kanssa. Eli esimerkiksi joku Bundeswehrin tai Saksan turvallisuusorganisaation työtekijä on saattanut omin päin antaa salaisia tietoja Venäjälle. Tai sitten joku liikemies on saattanut ostella osakkeita Venäjän tiedustelulta saaduilla rahoilla. 

Mutta tietenkin on mahdollista, että joku DDRn Stasin entinen virkailija on tehnyt asioita, joista häntä voidaan rangaista kuten osallistunut murhiin tai ilmiantanut perheensä jäseniä. Eli voi olla että Venäjä kiristää joitakin ihmisiä vaikka Saksan yhdistymisestä on yli 30 vuotta. Tuolloin 20-vuotiaat henkilöt ovat nyt 50-vuotiaita, mutta heillä on edelleen menneisyys joka yhdistää heitä tuohon valtioon. 


https://ajatuksiakahvikupinaaressa.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara