Siirry pääsisältöön

Demokratia, pohjola sekä NATO ovat hankala yhdistelmä. (Eli mikään tai kukaan ei ole täydellinen)



Turkin sisäpolitiikassa, ulkopolitiikka, asevoimat sekä muslimiyhteisö ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa.

Heti aluksi meidän on todettava että mikään valtio tai yhteisö ei ole täydellinen. Eli myöskään NATO ei ole täydellinen. Se että me käsitämme demokratian eri tavalla kuin Turkki, Unkari tai Venäjä sen käsittävät on tietenkin asia, josta voimme olla myös ylpeitä. Meillä saa esimerkiksi valtion johtajaa arvostella, kunhan käyttää sellaista salonkikelpoista kieltä. Se että me olemme menossa NATOoa kohti ainakin toistaiseksi tarkoittaa sitä, että siellä meidän pitää oikeasti ryhtyä solmimaan sotilaallista yhteistyötä käsitteleviä suhteita myös Turkkiin. 

Ja tietenkin Turkin pitää ryhtyä solmimaan vastaavia suhteita myös meidän kanssamme. Vaikka olemme pohjolassa demokratian tai ainakin edustuksellisen demokratian edelläkävijöitä, niin myös meillä on asioita, jotka ehkä kaipaavat lähempää tarkastelua. Me olemme myös aikoinaan tehneet virheitä, joista suurin sodan jälkeen tehdyistä on suomettuminen. Me suomalaiset olemme käsitelleet omaa suomettumistamme, mutta esimerkiksi Ruotsissa tuollaista ilmiötä, jossa vasemmistolaiset tahot ovat nähneet Neuvostoliiton mallimaana ei ole jostain syystä ainakaan kovin syvällisesti käyty läpi. Samoin Turkissa ei olla vielä uskallettu tehdä tiliä maan sotilashallitusten toimista, jotka eivät ehkä kestä päivänvaloa. 

Turkissa sotilashallitukset ovat olleet vallassa Kenraali Mustafa Kemalin (Kemal Atatürkin) (1884-1938) astuttua Turkin presidentiksi, kun hän kaappasi vallan ottomaaneilta ja perusti Turkin tasavallan vuonna 1923. Tuossa tasavallassa ei ollut monipuoluejärjestelmää. Ja siitä lähtien sotilashallitukset ovat hallinneet Turkkia enemmän tai vähemmän julkisesti lähes yhtäjaksoisesti aina Erdoganin aikoihin asti.

Erdogan sitten onnistui tukahduttamaan häntä uhanneen vallankaappausyrityksen. Tuo Turkin asevoimien voimakas asema näkyy Turkin tasavallan historiassa suurena määränä kenraali- tai sotilastaustan omaavia presidenttejä. Sekä siinä että jos Turkin asevoimia tai niiden asemaa on jotenkin uhattu, niin seuraavaksi joku kenraali on marssinut presidentin työhuoneeseen sekä pidättänyt hänet. Ja syytteenä tietenkin on ollut korruptio.

Kenraalien suuri valta sekä Turkissa vallinnut myös siviilipresidenttien aikaan vallinnut autoritaria on tietenkin muovannut turkkilaista yhteiskuntaa koko tuon valtion historian ajan. Turkin presidenttien on kautta Turkin tasavallan historian pitänyt varoa, että jos he astuvat asevoimien sekä erityisesti sen kenraalien varpaille, niin seuraukset ovat olleet kamalat. 

Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä se että kaikki meistä kannattavat NATO-jäsenyyttä ole aivan itsestään selvää. Eli on tahoja, joiden mielestä NATOoon ei pidä mennä, koska se vaikeuttaa heidän liiketoimiaan. Mutta jos joku sanoo jotain sellaista että meidän pitäisi vetää NATO-hakemus pois ja jättää Ukraina yksin, niin silloin hän tekee poliittisen itsemurhan. 

Tuollaisessa tilanteessa me kohtaamme sellaisia ajattelijoita, joiden mielestä olisi paljon mukavampaa, että Turkki sitten hylkää NATO hakemuksen meidän puolestamme, niin silloin voi jokainen poliitikko pestä kasvonsa ja kätensä tällaisesta asiasta. Eli kun Turkki hylkää hakemuksen, niin kukaan ei vaikuta epäisänmaalliselta tai vaarantavan valtion turvallisuutta. 

Me pohjolassa olemme sananvapauden sekä kaiken siihen liittyvän luvattu maa hyvässä ja pahassa. Siis kun demokratian sekä sananvapauden takaavia lakeja säädettiin ei voitu ajatella sellaista tilannetta, että joku käyttää sananvapautta sekä demokratiaa jotenkin väärin. 

Koraanin polttajat huomaavat varmaan sen, että polttamalla Koraaneja, he voivat vaikuttaa kahden valtion turvallisuuteen. 

Eli toimii tavalla joka ei hyödytä valtiotamme tai valtioitamme, jos ajattelemme Suomen ja Ruotsin yhteistä NATO-tietä. Parilla poltetulla Koraanilla sekä hirtetyllä nukella, jossa on Turkin presidentin nimi saadaan aikaan tilanne, missä me sitten voimme unohtaa NATO-jäsenyyden ratifioinnin. Se että valtiomme johtajat ovat tiukasti sitoneet Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset toisiinsa on varmaan pistetty merkille esimerkiksi pohjolan äärioikeiston kerhotiloissa. Ja tietenkin Putin tukee noita tahoja, jotka mielellään hajottavat liittoumia. Se että emme anna periksi Erdoganin edessä osoittaa selkärankaa. 

Mutta samalla me osoitamme sen, että Erdogan voi meitä kiristää miten haluaa, ja tietenkin kun edessä on vaalien kevät ainakin Suomessa sekä Turkissa, niin Erdogan voi aina vedota siihen, että kovan linjan muslimit ovat suuttuneet tuosta Koraanin polttamisesta. Sillä tavalla hän sitten saa aikaan tilanteen, joka palvelee äärioikeiston sekä Putinin etua. 

Mutta kuten me varman tiedämme, niin meidän maassamme on tällä hetkellä tehty sellainen päätös, että Suomi ja Ruotsi menevät käsi kädessä NATOoon, mikä tietenkin maksimoi Koraanin polton tehon. Ruotsin valtion edustaja on sanonut että eräs asia erottaa Suomen ja Ruotsin. Tuo asia minkä Ruotsin valtion edustaja neuvottelija Oscar Stenström  sanoi on se, että Ruotsin olisi pitänyt puuttua tiukemmin kaikkiin ääriryhmiin sekä niiden toimintaan. Samoin Stenström kyllä on sanonut, että tällä hetkellä neuvotteluja Turkin kanssa ei jatketa ainakaan toistaiseksi, koska se mutkistaisi tilannetta. 

***********************************

Alla suora lainaus siitä, mitä Ruotsin neuvottelija Oscar Stenström on Uuden Suomen artikkelin mukaan mukaan sanonut:


”Ruotsin suhde PKK:hon on erilainen kuin Suomen. Erona Suomeen on se, että meillä (Ruotsissa) PKK:ta rahoitetaan enemmän”, Stenström sanoo.

”Meidän on ryhdyttävä selkeämpiin toimiin PKK:ta vastaan. Pyrimme puolustusliittoon, jossa PKK uhkaa Turkkia”, hän jatkaa.

"Stenström näkee myös yhteyksiä PKK:n ja vakavan ruotsalaisen rikollisuuden välillä".

”Terrorismin rahoitus ja vakava rikollisuus liittyvät toisiinsa – kyllä. Olen ottanut tämän esille turkkilaisten kollegoideni kanssa. Laajentuneesta Ruotsin ja Turkin turvallisuusyhteistyöstä on hyötyä myös Ruotsille siinä, mitä nyt näemme ja koemme Tukholman alueella.”


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ruotsin-nato-neuvottelija-sveriges-radiolle-yksi-asia-erottaa-suomen-ruotsista/146a7fe9-66bc-49cf-ad63-0534d00ecaaf

***********************************

PKK ja sen suhde organisoituun rikollisuuteen sekä muihin poliittisiin ääriryhmiin on jotenkin vaikea asia. 


Mutta sitten tietenkin yksi asia mikä erottaa Suomen Ruotsista on se, että Suomi on Ruotsin ja Venäjän välissä. Suomessa on pitkän aikaa ihmetelty sitä, miten esimerkiksi Ruotsi sallii PKKn eli Kurdistanin työväenpuolueen toiminnan, joka on kuitenkin terroristijärjestö?  Kyseinen asia liittyy Ruotsin omaan äärioikeistoon. Jos PKKta lähdetään savustamaan Ruotsista ulos, niin se sitten tietenkin aiheuttaa painetta puuttua Ruotsin oman äärioikeiston sekä erityisesti aseellisen äärioikeston toimintaan. Ja uskoisin että PKKlla on suhteita myös Ruotsin alamaailmaan. Ruotsalaiset rikolliset voivat hankkia PKKn kautta esimerkiksi aseita sekä erityisesti heroiinia, jonka avulla terroristit rahoittavan omaa toimintaansa. Ja miten Putin liittyy PKKhon? 

Se että PKK on yksi avainkysymyksistä, jotka koskevat Ruotsin NATO jäsenyyttä saattaa olla heijastusvaikutus Turkkiin. Tuo heijastusvaikutus on sellainen, että turkissa tapahtuvat pommi-iskut varasti vaikuttavat Erdoganin politiikkaan. Eli riittää että joku räjäyttää pari pommia ja kirjoittaa seinään kirjaimet "PKK", niin johan alkaa tapahtua. Ja tietenkin esimerkiksi oligarkeilla sekä Venäjän ja Turkin mafialla saattaa olla sellainen ajatus, että mitä jos vaikka tuo Suomen ja Ruotsin NATO hakemus saadaan hylättyä. 

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, ja yksi niistä on järjestäytynyt rikollisuus. Järjestäytynyt rikollisuus hyötyy siitä, että jossain päin maailmaa on eripuraisten pienten valtioiden joukko, joka ei löydä yhteistä säveltä mistään asiasta. Tuolloin voidaan esimerkiksi naapurimaassa käydä pesemässä huumerahaa, ja tietenkin rahan tarpeessa olevat terroristijärjestö tai "vapaustaistelujärjestö" varmasti mielellään myy aseita myös länsimaissa oleskeleville rikollisille. 


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ruotsin-nato-neuvottelija-sveriges-radiolle-yksi-asia-erottaa-suomen-ruotsista/146a7fe9-66bc-49cf-ad63-0534d00ecaaf

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Turkin_presidenteist%C3%A4

https://ajatuksiakahvikupinaaressa.blogspot.com/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara