sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Venäjän sisällissota oli ehkä yksi verisimmistä sodista maan päällä.


Tšekan eli salaisen poliisin vaakuna vuodelta 1917. 


Venäjän sisällissota oli aatteiden taistelu, mikä lopulta nosti kommunistit Venäjän johtoon. Tuo sota oli hyvin verinen sekä samalla myös raaka kuten kaikki aatesodat oikeastaan ovat olleet. Syy siihen, miksi aatesodat ovat sitä mitä ovat johtuu ehkä siitä että ainakin suuri osa sotaan osallistuvista haluaa korjata tai kostaa asioita, joita he pitävät vääryytenä. Se tietenkin johtaa aina jonkinlaisiin julmuuksiin sekä revansseihin, joiden seurauksena ihmisiä saattaa kuolla. 

Usein varsinkin kapinoiden yhteydessä kapinoiden johtajat ovat ihmisiä, jotka markkinoivat omaa aatettaan sillä, että niiden kautta kapinaan osallistuvat saavat esimerkiksi kostaa asioita, jotka ovat heidän mieltään kaihertaneet. Kun ihmiset sitten liittyvät varsinkin aseellisiin kapinoihin, niin he tietenkin haluavat osoittaa lojaalisuuttaan noille johtajille, jotka jatkuvasti yllyttävät omiaan taistelemaan sekä todellisia että kuviteltuja vihollisia vastaan. Kun bolsevikit rekrytoivat jäseniä omaan asevoimaansa eli puna-armeijaan, niin he lupasivat ihmisille tasa-arvoa sekä vakuuttivat että heidän diktatuurinsa olisi vain välivaihe. 

Ensimmäisessä vaiheessa proletariaatin diktatuuri tuhoaisi kansan viholliset. Ja sitten seuraavaan vaiheeseen siirryttäisiin mahdollisimman nopeasti. Tuossa seuraavassa vaiheessa järjestettäisiin vapaat vaalit, mutta kuten historiasta voimme lukea, niin seuraavaa vaihetta ei koskaan toteutettu. Eli Venäjän johtoon jääneet bolsevikit eivät halunneet lähteä vallasta. Vaan ankkuroituivat vallan kahvaan salaisen poliisin avulla. Vallan kahvaan päästäkseen bolsevikit eivät toki maininneet perustavansa KGBtä tai mitään sen edeltäjistä. 

Mutta jostain syystä tuo järjestö joka muuten aloitti toimintansa nimellä Tšeka muuttui Venäjän voimakkaimmaksi poliittiseksi toimijaksi. Venäjän salainen poliisi on muuttanut nimensä useita kertoja, ja kyseessä on oikeastaan joka kerran ollut vain kasvojen pesu. Eli salainen poliisi on ollut aina ikään kuin valtio valtiossa, ja jos joku uskalsi vastustaa tuota järjestöä, niin kyseinen henkilö päätyi sorakuopan laidalle seisomaan. Eli jos joku vallanpitäjä uskalsi vastustaa salaista poliisia, niin hän koki ikävän kohtalon. 

Tšekan edeltäjä oli kammottu tsaarin salainen poliisi, joka tunnetaan nimellä "Ohrana". Kun kommunistit vuonna 1917 perustivat tuon oman valvontaorganisaationsa, niin tuohon salaiseen poliisiin liittyi myös monia entisiä Ohranan jäseniä. He eivät varmasti halunneet kertoa olleensa niitä, jotka olivat tsaarin nimissä kiduttaneet sekä surmanneet niitä, jotka olivat vaatineet uudistuksia. Joten osa salaisen poliisin terrorista selittyy sillä, että uuden poliittisen poliisin jäsenet ovat halunneet peittää suhteensa ohranaan. 

Aseellisten kapinoiden ongelma varsinkin kapinan alussa on se, että kapinan alkuunpanijat ovat vaarassa tulla petetyiksi. Ja silloin edessä saattaa vielä nykyäänkin olla hyvin vakava tuomio. Kun vapaaehtoisia rekrytoidaan kapinoihin, niin silloin tietenkin heidän lojaalisuutensa pitää varmistaa. Ja joissakin tapauksissa lojaalisuus varmistetaan sillä, että alaiset tai vasta joukkoon liittyvät pakotetaan tai heitä yllytetään surmaamaan siviilejä sekä vangittuja vastapuolen aseellisia henkilöitä. Samoin jossain tapauksissa raakuudet johtuvat siitä, että taistelijat haluavat kätkeä menneisyytensä esimerkiksi salaisen poliisin ilmiantajina tai kiduttajina. 

Venäjän sisällissota, aivan kuten moni muukin sisällissota on saanut alkunsa siitä, että maassa tapahtuu vallankaappaus tai vallan siirto. Tuon vallansiirron jälkeen vanhan vallan edustajat ovat aloittaneet vastakapinan tai vastavallankumouksen, jonka avulla sitten on valta yritetty palauttaa entisten vallanpitäjien käsiin. Ja seurauksena on tietenkin sisällissota. Sisällissotaan osallistuu aina ihmisiä, joiden motiivit eivät ole aivan sitä, mitä he ilmoittavat niiden olevan. Samoin esimerkiksi kapinoiden johtajien omat motiivit ovat joskus aivan muuta, kuin mitä he sanovat kannattajilleen. 

Kannattajien rekrytoinnissa nuo agitaattorit usein korostavat poliittisia päämääriään, johon tietenkin kuuluu vallan siirto kansalle. Mutta kuten esimerkiksi Venäjällä tapahtui, niin valta kyllä siirtyi toiselle taholle. Ja sitten kävi niin että vallan kaapannut taho ei vain halunnut luopua vallasta, vaan sitä lujitettiin salaisen poliisin toimesta. Eli ne jotka halusivat siirtyä seuraavaan vaiheeseen, mikä olisi tarkoittanut demokraattisia vaaleja leimattiin kansan pettureiksi, ja seuraavaksi heidät pidätettiin. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1eka

https://yle.fi/uutiset/3-12671042

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...