Siirry pääsisältöön

Lännen eristämät Iran sekä Venäjä lähentyvät toisiaan

Teheran


Se että kaksi valtiota ovat kuin kaksi yksinäistä ihmistä saa ne lähestymään toisiaan. Siis lännen asettamat pakotteet aiheuttavat sen, että Iran sekä Venäjä etsivät toisistaan ymmärtäjää sekä kumppania, joka hyväksyy toisen toimet. Koska länsimaiden vastaisuus on yhteistä sekä Moskovan että Teheranin johdolle, on Iran tukenut Venäjää lennokeilla, joiden teho ei ole ehkä paras mahdollinen. Mieleen vain tulee se, että onko Irankaan liikkeellä aivan altruistisella asenteella? Eli tukevatko nuo mullahit ehkä Putinia hyvää hyvyyttään, vai onko Iranilla ehkä aikomus ostaa ydinaseiden valmistamiseen tarkoitettua uraania tai muuta tuollaisiin ydinaseprojekteihin tarvittavaa tietotaitoa?

Teheranin johdolle on ennenkin riittänyt se, että valtio on länsimaiden sekä erityisesti USAn pakotelistalla, ja se on sitten antanut apuaan tuolle valtiolle. Putinin ongelma tietenkin on se, että vaikka Iran on hänelle joko lahjoittanut tai myynyt droneja, niin niissä ei kovin ihmeellistä tekniikkaa ole käytössä. Eli kyseiset dronet ovat noin 180 km/h lentäviä risteilyohjuksia, joita voidaan käyttää voimalaitosten sekä aaltopellistä valmistettujen varasto-alueiden kaltaisia kohteita vastaan, mutta muuten niiden vaikutus on lähinnä psykologinen. 

Mutta me kaikki tiedämme, että koska Putin joutuu turvautumaan noihin lennokkeihin, niin silloin hänellä itsellään on ongelmia noiden välineiden valmistamisen kanssa. Eikä esimerkiksi myöskään Iran saa mistään niitä mikropiirejä, joiden avulla noista lennokeista saataisiin tarkempia. Iranin hallitus on kuitenkin jostain syystä päättänyt, että se saa Putinista hyvän ystävän. Samoin sen motiivit tähän Venäjälle suunnattuun tukeen voivat olla puhtaasti ideologisia. 

Tai sitten Teheranin hallitus oli jo ennen YKn yleiskokouksen äänestystä myynyt nuo dronet Venäjälle. Ehkä Iran odotti että muutkin maat asettuisivat Venäjän tueksi paljon selvemmin noissa Ukrainan alueen laittomia liitoksia vastustavassa äänestyksessä, ja lopuksi vain neljä maata äänesti noiden alueliitosten puolesta. Ja yksikään noista maista ei ollut Iran. Mutta ongelma on siinä, että kaikki maat maailmassa odottavat sitä, mihin tämä kaikki oikeastaan päättyy? 

Eli mitä sitten tehdään, jos sota pitkittyy tai muuttuu sellaiseksi kylmäksi sodaksi, joka oli voimassa Koreoiden rajalla useita kymmeniä vuosia. Eli onko Ukrainassa edessä samanlainen tilanne, kuin Pohjois- Ja Etelä-Korean välillä? Ja meidän pitää muistaa se, että vaikka Putin vaihtuisi saman tien, niin silti se ei välttämättä tarkoita että olot Venäjällä muuttuisivat aivan heti. 

Tietenkin myös Putinin seuraaja joutuu tekemään sopimuksia FSBn kanssa, ja myös Ukrainalta menee hyvin pitkän aikaa, jotta se voisi normalisoida suhteensa Venäjään. Ukrainan sodan kauhut elävät ihmisten mielissä hyvin pitkään, ja saattaa olla että maiden suhteiden normalisoitumiseen menee jopa sukupolvien verran aikaa. 

Vasta noiden sodan kauhut kokeneiden ihmisten lastenlapset, joilla ei enää ole henkilökohtaista suhdetta esimerkiksi Mariupolin kauhuihin kykenevät ehkä ajattelemaan venäläisiä muina kuin hirviöinä. Mutta kuten olen sanonut, niin me jotka emme ole tuota sotaa kokeneet emme ole oikeita tahoja kertomaan sodan uhreille, miten heidän pitäisi jatkossa suhtautua valtioon, joka muutti heidän kotinsa sorakasoiksi ja jonka edustajat pahoinpitelivät heitä sekä psyykkisesti että fyysisesti. Mutta kuitenkin meidän pitää huomioida että myös Vladimir Putinilla on jotain mitä hän voi antaa Iranille, ja tuo asia on iki-oma atomipommi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...