YLE:n uutisten mukaan "Brittiläiset tutkijat löysivät venäläisaseista satoja komponentteja, jotka on valmistettu Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa ja Sveitsissä. Selvyyttä ei ole siitä, miten komponentit Venäjälle ovat päätyneet" (1). Kyseisen järjestelmän avainkomponentteja ovat tiedustelulennokki, joka käyttää amerikkalaista vakainta, jotta se saa hyvin kuvan kohteestaan. Samoin kyseinen vakain mahdollistaa laser-osoittimen suuntaamisen tarkasti kohteeseen.
Tuo vakain on varmaan myyty Venäjälle esimerkiksi laboratorio tai johonkin muuhun rauhanomaiseen käyttöön. Venäläisten kenttätoimintajärjestelmissä on kuulemma Intelin tytäryhtiön porttimatriisi eli ilmeisesti FPGA(Field-programmable gate array, suomeksi ohjelmoitava porttimatriisi) (Wikipedia) (2) -piiri, joka tarkoittaa laitetta, joka yhdistää useita erityyppisiä laitteistoja kuten aseita sekä tiedustelulennokkeja yhdeksi kokonaisuudeksi. Eli kyseinen mikropiiri on varmaan toimitettu Venäjälle siviilikäyttöön, mutta se on sitten ohjelmoitu uudelleen, niin että kyseinen piiri voi toimia myös sotilaallisissa järjestelmissä. Mutta miten nuo osat ovat venäjälle päätyneet?
Siis tietenkin FSB voi tarjota jollekin venäläiselle ulkomaanmatkan, jos hän tuo sitten tuliaisiksi pari kännykkää tai avaa esimerkiksi Gmailin jollekin Putinin trollitehtaan työntekijälle. Mutta toinen joka näitä kännyköitä voi ostella on oligarkki. Siis oligarkki voi vaikuttaa yksityishenkilöltä, mutta hän saattaa operoida FSBn rahoilla. Ja sitten tietenkin pitää muistaa, että oligarkin oikeus tehdä bisnestä länsimaissa on kiinni siitä, että onko FSB suopea hänelle. Ja FSBn ehdotuksiin ei Venäjällä vastata kuin sanalla "da" eli kyllä tai sitten seuraa verotarkastus, sekä matka Siperian kuntoutuskeskukseen metsätöitä tekemään. Siis miten joukko mikropiirejä päätyy Venäläisiin aseisiin?
Vastaus voi löytyä esimerkiksi oligarkkien omistamista yrityksistä. Siis vaikka oligarkki itse olisi kuinka yksityishenkilö, niin hän voi silti sijoittaa esimerkiksi FSBn rahaa joihinkin kohteisiin sekä hankkia osakkeita sekä perustaa yhtiöitä, joita FSB tai joku muu vastaava taho voi käyttää tärkeiden komponenttien hankintaan. Oligarkki siis tekee palveluksia FSBlle, joka vastapalvelukseksi sitten sallii tiettyjä asioita, jotka muilta ovat kiellettyjä. Muistakaa muuten että esimerkiksi FSBn agentti tai yhteistoimintamies saattaa julkisesti esittää hyvinkin kärkkäitä näkemyksiä Putinista. Se tuo nimittäin uskottavuutta tuolle henkilölle, ja hänen kanssaan sitten uskalletaan tehdä bisnestä, ilman että kumppanit leimautuvat Putinin tukijoiksi. Ja hänelle uskalletaan myydä myös esimerkiksi kaksikäyttötuotteita ilman että niistä ilmoitetaan esimerkiksi tullille tai poliisille.
Uskoisin että Venäjällä on käytössään yhtiöiden verkosto, jonka avulla se voi ostaa esimerkiksi juuri uusia kännyköitä. Tuo verkosto toimii ehkä useissa maissa, ja se saattaa olla hyvin sotkuinen erilaisine ristiin omistamisineen sekä ketjutettuine yhtiöineen. Koska esimerkiksi elektroniikan sisäänostaja ei ole suoraan yhdistettävissä Venäjään, niin noiden yhtiöiden kanssa uskalletaan tehdä bisnestä. Eli sisäänosto-yhtiössä saattaa olla pelkästään amerikkalaisia toimijoita, jotka eivät edes osaa kuvitella että heidän Etelä-Afrikkaan lähettämänsä elektroniikkalasti lähetetään edelleen ehkä Mumbain sataman tai lentokentän kautta Hong Kongiin sekä sieltä edelleen esimerkiksi Siperian pikajunaan.
Nuo ehkä länsimaihin tai Hong Kongiin sekä muihin kahteen suuntaan eli länteen sekä itään päin toimivien yritysten tai niiden tytäryhtiöiden avulla ostetaan elektroniikkaa, jota sitten siirretään suoraan Venäjän armeijan välineisiin. Siis kyseessä on yritysten ketju, jossa alkuperäinen yhtiö tai yhtiörypäs omistaa suuren joukon muita yhtiöitä, joiden kautta sitten noita kaksikäyttötuotteita hankitaan.
FSBn näkökulmasta tuo oligarkkien kautta perustettu yhtiö voi olla vaikka useissa maissa toimiva yhtiöiden rypäs. Silloin tuon toiminnan oikea syy ei paljastu kovin helposti. Jos joukko eri maissa toimivia yhtiöitä omistaa vaikka 20% jonkun sijoitusyhtiön osakkeista, niin niitä ei heti osata ehkä yhdistää jossain Hong Kongissa toimivaan yhtiöön, jossa sitten omistajina häärivät erilaiset oligarkit.
Syy miksi näin on on se, että FSB operoi noita yhtiöitä kokonaisuutena. Eli niillä saattaa olla "oikeaa liiketoimintaa", ALV maksettu, mutta todellisuudessa raha liikkuu vain kahden FSBn omistaman yhtiön välillä. Samoin tietenkin on olemassa myös mahdollista, että joku tarjoaa noita komponentteja suoraan Venäjän valtiolle, mutta kuten olen sanonut, niin "kaveria ei nolata". Toisin sanoen FSB voi vaikka esittää kiristävänsä tällaista henkilöä, jotta hän ei joudu ystäviensä takia vaikeuksiin lännessä
Siis vaikka Venäjä on periaatteessa kauppasaarrossa, niin ketjutettujen verkosto-yritysten avulla voidaan ostaa tietokoneita sekä mikropiirejä, ja laivata ne ensin Hong Kongiin sekä Shanghaihin. Sen jälkeen nuo mikropiirit suoraan laivataan joko junalla suoraan tehtaaseen, tai sitten väliin saattaa tulla joku laiva tai lentokone.
(1)https://yle.fi/uutiset/3-12573707
(2)https://fi.wikipedia.org/wiki/FPGA
Kuvat: )https://yle.fi/uutiset/3-12573707
Kommentit
Lähetä kommentti