Siirry pääsisältöön

Pannaanko Facebook ja Instagram tänä kesänä kiinni?



Irlannin tietosuojavaltuutettu on puuttunut siihen, että Meta joka omistaa Facebookin sekä Instagramin lähettää käyttäjäkohtaisia tietoja USAaan, jossa niitä hyödynnetään esimerkiksi kaupallisessa tarkoituksessa. Ja tietenkin tässä tulee ihan hätä, eli mitä sitten tehdään jos Facebook ja Instagram lähtevät Euroopasta? Tietenkään esimerkiksi Venäläisten Telegramia tai heidän versiotaan Facebookista ei tällainen toiminta haittaa, ja toisaalta voidaan aina sanoa, että on mukavaa, kun tietosuojavaltuutettu on valppaana tällaisessa tilanteessa. 

Vaikka me olemme sitä mieltä, että Instagram tai Facebook keräävät laittomasti tai jollain tapaa oudosti käyttäjäkohtaisia tietoja, niin ehkä kuitenkin meidän pitäisi huomioida se, että ainakin nuo palvelut ovat saaneet aikaan sen, että koulukiusaamisen kaltaisia asioita on noussut ihmisten tietoon. Siis se että koulukiusaaminen on ollut niin yleistä kuin se on ilmeisesti ollut varmasti on ollut yllätys. 

Pitäähän ihmisten yksityisyyttä sekä oikeuksia valvoa tarkasti. Mieleen vain tulee sellaiset muutamat asiat, joissa tämä tietosuojavaltuutettu on ollut sitä mieltä, että esimerkiksi henkilökohtaisen tiedon levittäminen julkisessa tiedotusvälineessä ei ole ollut mitenkään rangaistavaa tai edes huomautuksen arvoista. Viimeisin näistä asioista on "Tapaus Rydman". Tässä juuri lukaisin Rydmanin Twiitin, jossa hän sanoo haastavansa Helsingin Sanomat oikeuteen siitä paljon puhutusta lehtijutusta. 









Tuossa tapauksessa henkilö leimataan pedofiiliksi, mutta ilmeisesti vielä hän ei ole saanut syytettä. Ongelma tällaisessa tapauksessa on se, että ihmisten pitää olla kriittisiä lähdettä kohtaan, mutta miten olla kriittinen ja samalla loukkaamatta esimerkiksi tietolähteenä olleiden teon hetkellä alaikäisten uhrien mieltä. Jos ajatellaan niitä papereita, joita Helsingin poliisilaitos on julkistanut, niin totuus siitä voidaanko Rydmania epäillä on noiden yliviivattujen kohtien kohdalla. Nuo julkaistut osat ovat ylhäällä muistin virkistämiseksi. 

Eli ihmistä on esimerkiksi leimattu pedofiiliksi ja sitten päätös oikeudessa onkin ollut vapauttava. Tai sitten henkilön terveystietoja on saanut levitellä ympäriinsä. Ja myös muutamat tokaisut siitä, että mitä sellaisten ihmisten hampaille tapahtuu, jotka eivät ole samaa mieltä toimittajien tai joidenkin heidän lähipiiriinsä kuuluvien kanssa eivät ilmeisesti ole asioita, joihin pitää puuttua. Joten erittäin positiivista on se, että juuri Facebook sekä Instagram ovat asioita, joihin otetaan tiukasti kantaa. 

Se miksi juuri Venäläisten versiot näistä palveluista ovat taas palanneet mieleeni on se, että niihin houkutellaan ihmisiä siksi, että noissa palveluissa sallitaan kovempi kielenkäyttö kuin Facebookissa tai Instagramissa. Tietenkään esimerkiksi Vladimir Putinia ei saa noissa venäläisissä sosiaalisen median palveluissa haukkua. Mutta toki kyseessä on joidenkin mielestä vapauden oikea muoto. Tuo muoto on se, että on olemassa kahden kerroksen ihmisiä. Toisia saa haukkua ja mollata täysin vapaasti, ja toiset taas ovat kaikkien kuolevaisten yläpuolella ja heidän haukkumisensa on sitten täysin kiellettyä. 


https://www.is.fi/digitoday/art-2000008932180.html


https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...