Siirry pääsisältöön

Rajojen avaaminen voi lisätä koronavirus tartuntoja tai sitten se ei lisää niitä.



Kun koronaviruksesta puhutaan, niin tietenkin aina voidaan lähteä arvuuttelemaan sitä, että mitä jos oltaisiin toimittu toisin? Jos ihmiset olisi määrätty pysymään sisätiloissa sekä  käymään kaupoissa ennalta määrättynä aikana, niin olisiko esimerkiksi epidemian alkuaikana olleesta “lockdown”-tilasta ollut suurempi etu? Tai olisiko ilman tuota “lockdownia” saatu aikaan sama tulos? 

Kukaan ei tiedä kuinka monta koronatartuntaa on tuon sukutilan ansiosta vältetty. Nimittäin vältettyjen tartuntojen määrä ei näy missään testeissä. Vain se infektioiden määrä näkyy. Joten meidän pitää näitä toimia arvioitaessa turvautua arvailuun, eli “mitä jos” ei varmaan ole kovin tieteellistä pohdintaa. Kaikkein pahin asia mikä voidaan tehdä on se, että rajoja availlaan ja suljetaan aina sen mukaan, milloin kyseessä on joku urheilukilpailu tai vastaava asia. 


Niin mitä jos...


Mitä jos rajoja ei olisi suljettu tai mitä jos ulkomailla käyneet henkilöt olisi määrätty pysymään lentokonehalleissa pari viikkoa? Olisiko tuolloin tartuntojen määrä erilainen?  En tiedä mitä silloin olisi tapahtunut. Kyseessä on vaihtoehtoinen historiankirjoitus, jota kutsutaan vähintää pseudotieteen nimellä. Jos tädillä olisi munat, niin se olisi setä. Se miten vaihtoehtoiset toimet olisivat vaikuttaneet jää arvailun varaan. Siis kun sitä nyt vain ei voida tietää mitä olisi tapahtunut, jos vaikka kaikki olisi ollut avoinna, eikä COVID-19 olisi valloittanut uutisia. 

Eli se mitä on päätetty on päätetty, ja kaikkein pahin tilanne on silloin jos aiheutetaan ryntäilyä yli rajojen. Jos sitten aletaan taas sulkea rajoja, niin ihmisten pitäisi saada tietää asiasta hyvissä ajoin, jotta ei synny mitään kamalaa paniikkia sekä holtitonta matkustamista. Tai ehkä meidän pitää sitten miettiä että mitä jos vaikka alamme muuttaa opiskelua etänä tapahtuvaksi toiminnaksi? Silloin ei korona pääse leviämään, ja tuo malli mihin ei kuulu esimerkiksi bileitä,  varmaan motivoi opiskelijoita myös valmistumaan ajoissa. 

Samoin jos rajat suljetaan, niin sen pitäisi koskea myös esimerkiksi ulkomaista työvoimaa, eikä mitään muitakaan syitä pitäisi hyväksyä. Ja kuinka realistista tämä sitten on? Uskoisin että joidenkin mielestä tällaisessa tapauksessa on joidenkin mielestä ainakin minun henkilökohtainen arvostelukykyni pettänyt täysin. Eli onko realistista odottaa että tiukoilla sulkemis toimilla on mitään vaikutusta, jos kuitenkin sulun voi ohittaa vain keksimällä loistavia tekosyitä sille että saa erivapauksia. 

Uskoisin että Syksyn lähestyessä taas korona virustartunnat saadaan laskemaan, kun ihmisten pitää valmistautua työhön. Silloin sosiaalisten lähikontaktien määrä laskee, ja ehkä myös esimerkiksi ulkomaan matkoilla ei enää käydä niin paljon. Paitsi sitten kun edessä on koulujen loma-ajat. Silloin taas voidaan lähteä matkalle, ja sieltä voidaan hankkia taas uusi koronavariantti. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...