. |
Oppositiot eivät koskaan ole yhtenäisiä
Kaikki muutoksia haluavat voimat ovat koalitioita. Eli ne ovat joukko yhteisöjä, joita yhdistää halu muuttaa asioita, ja sitten kun ne ovat saavuttaneet tavoitteensa, niin silloin koalitio ennemmin tai myöhemmin repeää. Siis Venäjän oppositiota ei ole olemassa siinä mielessä että se olisi joku puolue tai yhteisö. Siksi tuota oppositiota on vaikea lähestyä, koska se ei ole yhteneväinen. Eli periaatteessa tuolla joukolla ei ole mitään suurta johtajaa tai yhteneväistä ehdokasta sekä linjaa siitä, miten asioita pitäisi hoitaa. Sen takia tuo tilanne on jotenkin outo.
Jos opposition toimintamalli on verkosto, jolla ei ole johtajaa, niin silloin joukon johtajaan ei voida vaikuttaa. Nimittäin perinteisessä oppositiossa on kyse siitä, että vastassa on järjestäytynyt joukko, jonka johtajat edustavat tuota joukkoa. He neuvottelevat vastapuolen kanssa, mutta sitten jos vastassa on ihmisiä joilla ei ole johtajaa ei ole olemassa mitään tapaa vaikuttaa joukkoon johtajan kautta.
Tätä mallia kutsutaan nimellä järjestäytymätön tai kaoottinen malli. Kaaoksen ongelma on siinä, että kaikki toimintamallit perustuvat siihen, että järjestäytynyt virkakoneisto voittaa järjestykseen uskovan vastustajan. Kaaoksesta voi aina joku päästä pakoon, vaikka koko joukko olisi saarrostettu. Se tekee tästä opposition nimellä kulkevasta joukosta oudon ja vaikeasti käsiteltävän.
On olemassa joukko ihmisiä joilla on tavoitteena muutos Venäjän hallinnossa, ja se mitä ihmiset kautta maailman pelkäävät on se, että Venäjän ydinaseet ovat todella pelottavia. Mutta tiedämme että Putin on koko uransa ajan ottanut askeleita mitkä ovat muuttaneet Venäjän autoritaariseksi valtioksi. Ja kun kokemusta on tullut, ovat otteet jyrkentyneet. Mutta se mikä kaikkia pelottaa on se, että mitä jos sanotaan vaikka Navalnyi jatkaa Putinin linjalla päästyään valtaan. Tämä on tietenkin avain kysymys tämän päivän Venäjllä.
https://yle.fi/uutiset/3-11764259
Kommentit
Lähetä kommentti