Siirry pääsisältöön

Tekijät ja tekijämiehet

 




Tekijät ja tekijämiehet


Kävin tässä taannoin tekniikan museossa, ja siellä oli näytillä kaksi konetta. Toisen niistä oli koonnut rakennussarjasta eräs tekniikan harrastaja, joka oli käyttänyt konetta lähinnä laskimena. Samassa vitriinissä oli myös professori Osmo A. Wiion samasta sarjasta rakentama kone, jossa oli erona se, että Osmo A. Wiio oli vain liittänyt samaan koneeseen kirjoituskoneen näppäimistön. Tuosta Wiion rakentamasta SQL-20 tietokoneesta olen myös ottanut kuvan.

Eli kone on vuodelta 1978, ja siinä on ilmeisesti ollut 20 kilotavua muistia. Sitä katsellessani mietin, miten paljon tietokone onkaan kehittynyt noista kaukaisista ajoista. Toisella puolen on tuo harrastajan kokoama kone, ja hän ilmeisesti oli saanut siitä todella paljon irti. Mutta Osmo A. Wiio sai tuosta samasta koneesta vielä enemmän irti. Eli hän ei tyytynyt pelkkään kirjanpitoon tai käyttämään konetta laskimena. 

Se mikä sitten oli ilmeisesti vitriinin idea oli osoittaa se, että vaikka molemmat ihmiset olivat todella lahjakkaita, niin Osmo A. Wiio teki omalla koneellaan enemmän kuin tuo harrastaja, joka käytti tietokonetta ilmeisesti laskimena. Siis huippuammattilainen sai koneestaan enemmän irti, vaikka käytössä olivat samat resurssit. Tuo mies oli aikoinaan yksi maamme lahjakkaimmista tietojenkäsittelyn ammattilaisista. Ja ehkä hänen ansiotaan on se, että ainakin joku nuori valitsi aikoinaan tietojenkäsittelyn pääaineeksi, kun hän meni yliopistoon. Ja noina aikoina tehtiin pioneerityötä, mikä johti myöhemmin siihen, että esimerkiksi tekoälystä on alettu puhua vakavasti. Samoin tuo tie on johtanut kvanttitietokoneiden sekä internetin kehitttymiseen. 

Mutta jos Osmo A. Wiion aikana olisi joku esittänyt vakavissaan että tekoäly tulee korvaamaan tai ainakin kilpailemaan ihmisten kanssa työpaikoista, niin silloin hänelle olisi varmaan naurettu päin naamaa. Mutta nykyään tekoälyä pidetään hyvin monipuolisena työkaluna, ja neuro- sekä myös kvanttitietokone tulevat varmasti myös lisäämään tuon välineen käyttökohteita. 

Oikastaan Osmo A. Wiio on mies, jota voidaan pitää maamme tietojenkäsittelijöiden sekä tietotekniikan osaajien keskuudessa “Grand old manina”, jonka luennoilta on moni ehkä vielä nykyisinkin tietokoneiden parissa työtään tekevä ihminen on ammentanut ideansa. On hyvin vähän ihmisiä joilla on niin suuri vaikutus omaan alaansa innoittajana sekä myös kouluttajan ainakaan Suomessa kuin professori Osmo A.Wiiolla, miehellä jonka me muistamme ainakin hänen ylläpitämänsä palstan kautta “Tietokone-lehdestä”, jostain kaukaisesta nuoruudesta, jolloin käytössä olivat DOS-käyttöjärjestelmät ja tieto siirtyi disketin muodossa paikasta toiseen. 

Nykyään tiedostoja jaetaan Padletin sekä Google Classroomin kaltaisten alustojen sekä sosiaalisen median avulla vielä helpommin ja nopeammin kuin tuolloin maagisena vuotena 1978. Tuona vuonna eräänä talvisena päivänä, räntäsateessa Osmo A. Wiio otti tuon SQL-20 tietokoneen paketista ja alkoi sitten käyttää tuota konetta, ja legenda oli syntynyt. 


https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2020/11/26/tehtavat-ja-tekijamiehet/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...