Siirry pääsisältöön

Rikoksesta ja rangaistuksesta

Rikoksesta ja rangaistuksesta


Rikoksesta seuraa aina rangaistus, koska ilman rangaistusta laki on mitätön. Eli säännöistä ei ole mitään hyötyä jos niiden rikkomisesta ei tule rangaistusta. Fjodor Dostojevskin sanoin vapaasti lainaten voimme sanoa että “yhteiskunnan tuntee siitä kuinka ne kohtelevat vankejaan”. Vankilat ovat ihmisiä varten tehtyjä  säiliöitä sanoo entinen huumepoliisi Jari Aarnio, joka on yksi maamme tunnetuimmista vangeista. Ja itse kysyisin että montako ihmistä Aarnio itse on toimittanut tuohon paikkaan, missä ihmiset jotka eivät ole osanneet noudattaa sääntöjä viettävät ehkä koko lopun elämänsä. Mutta miksi esimerkiksi vankiloiden huonoihin olosuhteisiin olla kiinnitetty huomiota ennen Jari Aarniota? 

Entinen huumepoliisin  komisario Jari Aarnio on yksi vangeista, jotka istuvat tuomiotaan Sörnäisten vankilan  pahamaineisella “Itäisellä yöselli-osastolla” joka tunnetaan myös nimellä B32, ja tämä osasto ilmeisesti on tarkoitettu nimenomaan “nimeä hankkineille rikollisille”, joiden teoista on puhunut aikoinaan ehkä koko Suomi. B32 on siis osasto, missä olevien vankien pelätään kohtaavan väkivaltaa tai jopa kuoleman muiden vankien taholta. Siksi heidät on tiukasti eristetty muista vangeista. 

Aarnion itsensä tapauksessa saattaa olla niin, että hänen pelätään paljastavan asioita, joista moni haluaa vaieta, ja siksi joku voi ehkä yrittää vaientaa Aarnion, jolla voi olla erittäin vaarallista tietoa poliisin sekä rikollisten varsin mutkikkaista suhteista. Ja poliisin sekä rikollisten suhteisiin liittyy paljon asioita, jotka eivät ole enää niille ihmisille, jotka ovat ottaneet osaa rikollisten sekä poliisien ikuiseen “hippa-leikkiin”, jossa menetelmät muuttuvat kaiken aikaa, mutta jossa eräs asia on ikuinen. Rikoksia on tehty kaiken aikaa, joten sitä kautta voidaan ajatella rikollisella olevan työllistävä vaikutus yhteiskuntaan. 

Nimittäin ilman rikollisia ei olisi poliisia, ja sen takia voidaan sanoa, että rikollinen on Suomessa erittäin tärkeä ihminen, koska hän työllistää monia muita ihmisiä, kuten rikosetsiviä, muita poliiseja, tuomareita, lakimiehiä vanginvartijoita sekä rikostoimittajia ja ehdonalaisvalvojia. Ihmiset jotka  tehneet pienimpiäkin rikkeitä ovat rikollisia, oli heidän tekonsa vaikkapa vain ylinopeus tai näpistys ja ilman näitä henkilöitä ei poliisilla olisi yhtään töitä, ja samoin esimerkiksi jalkapantarangaistus on vähentänyt nimenomaan “helppojen vankien” sijoittamista laitokseen. 

Se taas on ehkä jyrkentänyt osittain sitä kuvaa, mikä ihmisillä on nimenomaan laitoksiin sijoitetuista vangeista. Eli se että henkilö on ollut suljetussa laitoksessa niin sanottujen “kovien miesten paikassa” lyö häneen väkivaltaisen taparikollisen leiman hyvin helposti, mikä aiheuttaa ongelmia sitten myöhemmin.  Tai ehkä tämä on vähän yliampuva näkökulma. Mutta joka tapauksessa vankila leimaa ihmistä melko paljon. Samoin suurta julkisuutta saaneissa jutuissa on sellainen ongelma, että noille tunnetuille vangeille vähän niin kuin käydään näyttämässä omaa ylemmyyttä tai sitä kuinka meistä jokainen tuomitsee rikoksen sekä rikollisen. Ja sitten tietenkin kun vanki on ollut hyvässä asemassa sekä kunnioitettu henkilö, niin silloin muut tietenkin käyvät hänelle kertomassa että mikään kaveri tämä ei enää ole. 

Mutta jos vanki ei sopeudu elämään yhteiskunnassa, ja hän tekee vapautumisen jälkeen uusia rikoksia, niin silloin yhteiskunta on häntä kohtaan kova. Ja Aarnion tapauksessa se, että usein julkisuudessa ollut komisario joutuu vankilaan saattaa tuntua järkyttävältä. Yhteiskunnan tukipilari on paljastunut joksikin jota ei voi olla olemassa. Taas kerran media on tuomitsemassa osaston B32 oloja, mutta kuten tiedämme niin Aarnio ei ole ainoa vanki joka tuolla osastolla on ollut. Ja osaston oloista on aina välillä keskusteltu esimerkiksi rikos lehtien sivuilla. 

Kuitenkaan kaikki vankiloissa olevat tai muuta rangaistusta kärsivät ihmiset eivät ole Jari Aarnioita, joilla on poliisitausta, mikä tekee hänestä erilaisen kuin monista muista vangeista. Päästäkseen poliisiin töihin piti Aarniolla olla puhdas rikosrekisteri. Ja mikään tyypillinen vanki Aarnio ei kuitenkaan ole.

Ja sitten kävi niin, että joku ilotyttö mille Aarnio ei ehkä suostunut maksamaan aiheutti sen, että hänen historiansa repeytyi auki, ja sillä että Aarnio oli ennenkin ollut oikeudessa vastaamassa muistaakseni omavaltaisuutta tai muuta vastaavaa toimintaa käsittäviin syytteisiin. Muutama vuosi sitten oli vielä sellainen asenne että Aarnio oli uhri, ja lehdistö hehkutti voimalla sitä, miten mikäkin asia tuki Aarnion puolustusta sekä ilmeisesti monet odottivat että Aarnio vielä vapautettaisiin, mutta toisin kävi. Tällä kerralla ei tuomari enää uskonut että komisario Aarnio olisi vain panettelun uhri. 

Kun palataan siihen, että poliisilla ei saa olla mitään rikosrekisteriä, niin voidaan ajatella, että Aarnio oli siis langennut enkeli. Ihminen joka vasta aikuisiällä oli ryhtynyt tekemään rikoksia. Monilla vangeilla ilmeisesti on jo nuorella iällä alkanut rikoskierre, mikä sitten on johtanut hyvinkin vakaviin tekoihin. Mutta Jari Aarniolla on poikkeuksellinen tausta vangiksi, ja ehkä hänen asenteensa varsinkin omia asiakkaitaan kohtaan on ollut jyrkän tuomitseva. Se sitten varmasti herättää tiettyä katkeruutta tuota miestä kohtaan. Ja vankilassa sitten katkeruus voi alkaa tiivistyä sellaiselle tasolle mitä ei voi kukaan edes kuvitella. Suljetussa ympäristössä alkaa helposti joku asia ottaa päähän, ja silloin voi joku tehdä asioita, mitä kukaan muu ei voisi kuvitella tekevänsä. 


https://yle.fi/uutiset/3-11603529

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...