Siirry pääsisältöön

Syrjiminen tai joukosta pois sulkeminen ovat oikeastaan passiivista kiusaamista





Syrjiminen tai joukosta pois sulkeminen ovat oikeastaan passiivista kiusaamista

Yksi meistä on erilainen....

Syrjinnän uhriksi joutumiseksi riittää että on erilainen. Syrjiminen eli passiivinen kiusaaminen tai joukosta pois sulkeminen on ikävä asia. Syrjimistä tapahtuu sekä työpaikalla,  koulussa ja yksityiselämässä. Yleensä  tuo asia tarkoittaa sitä, että henkilö ei koskaan mahdu mukaan keskusteluun. Hän saattaa joutua viettämään väli- tai ruokatunnit aina yksin. Se miksi esimerkiksi juuri syrjimiseen on vaikea puuttua johtuu siitä, että “meillä kaikilla on oikeus valita seuramme”.

Yksi asia mikä liittyy joskus syrjimiseen on tilanne, missä “niitä oikeita kavereita” kehotetaan näyttämään “tylsiä tyyppejä” esimerkiksi peukalolla. Ja jos tähän toimintaan ei osallistuta, niin silloin ei pääse osaksi pitoja. Eli henkilö muuttuu “tylsäksi tyypiksi”, jonka kanssa ei tarvitse muiden olla, menee virallinen selitys tällaisessa tapauksessa. Ja silloin ei tietenkään voida tällaiselle tylsälle henkilölle edes antaa SM-liigan lippuja siitä edustus korista tai hänen kanssaan ei voida muutenkaan puhua.

Ja mitä kaveritkin sanovat, jos suuren festari konkarin autossa sattuu istumaan joku tylsä rillipää, joka aikoo käydä koulut loppuun, kun itse tuo syrjijä on valinnut strategian, missä häntä koulutetaan jossain työttömien kursseilla hänen lähdettyä työelämään suoraan peruskoulusta? Eli se että joku käy kouluja vie tietenkin veronmaksajien rahoja, ja se riittää perusteluksi sille, että itse kyseinen henkilö lähtee etsimään onneaan maailmalta, ja edessä on tietenkin intti, mistä ainakin kavereiden jutuissa löytyy paljon työpaikkoja esimerkiksi kouluttajana.

Ihmistä voidaan syrjiä monesta eri syystä. Ja yksi näistä syistä on tietenkin se, että henkilö ansaitsee paremmin tai huonommin kuin henkilö itse ansaitsee. Se sitten aiheuttaa joko kateutta tai ylen katsetta muissa ihmisissä. Jos henkilöllä sattuu olemaan suuremmat tulot kuin itsellä, niin hän on riistäjä-kapitalisti, joka riistää työläisiä saadakseen lisää omaisuutta sekä maallista mammonaa.

Mutta sitten jos omat tulot sattuvat olemaan paremmin kuin toisella, tai sitten toinen sattuu saamaan palkkaa kaupungin töistä tai olemaan työttömyysturvan piirissä, niin silloin hän on varmasti yhteiskunnan loinen, joka vain siirtää toisten kovalla työllä ansaitsemia rahoja suoraan alkoon, eikä hän varmasti mitään tukia edes tarvitsisi, jos vain hakisi töitä. Jos naapuri ostaa mersun pihaan, niin hän pröystäilee, jos taas naapuri ostaa kompaktin minin tai vastaavan, niin hän varmasti leikkii köyhää. Eli koskaan ei toinen miellytä itseä.

Se että ihminen on jotenkin erilainen kuin itse olen aiheuttaa sen, että häntä täytyy ryhtyä syrjimään sekä kaikkeen mitä hän sanoo pitää suhtautua ainakin välinpitämättömästi, koska aina itse itseltä löytyy joku tuttava, joka tietää ainakin tästä asiasta paljon enemmän kuin tuollainen, jota meistä kukaan ei edes kuvittele tuntevansa. Mitä siitäkin tulisi, jos joku paikallisen kyläkauppiaan vaimo näkee, että keskustelemme jonkun epämääräisen nahkatakin käyttäjän kanssa, joka on varmaan joku jenginuori?

Kun joku tulee kaukaa, niin silloin on parempi kääntää toiselle selkä, koska silloin ei kyläkauppiaan vaimo pääse näkemään sitä, että jonkun ulkopaikkakuntalaisen kanssa puhutaan. Silloin lähtee sana kiertämään, että joku yhteisön ulkopuolinen henkilö on päässyt saastuttamaan puhtoista mieltä omilla mielipiteillään.

Syrjiminen on asia mitä käytetään silloin kun halutaan ikään kuin pelotella muita. Sen “mukavin” muoto on se, että koko kylän verran väkeä kutsutaan toisen saapuessa paikalle pihalle, ja sitten keskustellaan ringissä seisoskellen ja tupakkaa poltellen siitä, mitä kahden viikon päästä ryhdytään tekemään jossain juhlissa. Eli silloin näytetään tietenkin yhdelle sitä paljon puhuttua “me” henkeä. Tuossa ringissä sitten seisotaan ja syljeskellään pitkin pihaa, ja sitten kun tuo “iso joukko” sitten lähtee omille teilleen on piha täynnä räkää ja tupakan tumppeja.

Tuo tilanne on joskus nähtävissä myös silloin kun joku tulee uutena henkilönä esimerkiksi koululuokalle. Silloin heti ensimmäisenä aamuna koko luokka asettuu ryhmään pihalle, ja siinä tuijotetaan lähinnä omia kengänkärkiä, kun halutaan esittää sitä, kuinka mukavaa tässä luokassa on ollut.

Syrjiminen on yksi koulukiusaamisen muodoista, jota käytetään esimerkiksi henkilön savustamiseen ulos työpaikasta. Sen yksi nimistä voisi olla “passiivinen kiusaaminen”, mikä tarkoittaa sitä, että henkilö vain suljetaan pois ryhmästä. Siihen on vaikeaa puuttua, koska kaikki me olemme vapaat valitsemaan oman seuramme. Työpaikalla tämä passiivinen kiusaaminen ilmenee siten, että siellä “vanhojen työläisten tai “masien” ryhmä” keskustelee koko ajan siitä, kun mennään “Kallen saareen grillaamaan”. Ja koko päivä tietenkin kuluu näiden juttujen parissa, sekä puhuttaessa siitä, että kuinka upeaa siellä saunalla silloin aina pikkujoulujen aikaan on ollut.


https://yle.fi/uutiset/3-11324612

Kuva: https://www.tttlehti.fi/tag/syrjinta/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...