Siirry pääsisältöön

Rahan ja kohtuuden maailma



Rahan ja kohtuuden maailma

1) Olisiko tosielämän Roope-Ankka kryptovaluutan myyjä?

Rahaa ei koskaan ole maailmassa tarpeeksi tai liikaa, eikä esimerkiksi kryptovaluutta tai digitaalinen valuutta tee asiasta yhtään helpompaa. Digitaalinen valuutta on siis normaalia valuuttaa, mikä on vain digitaalisessa muodossa. Kryptovaluutta taas on ikään kuin osake, joka voidaan ostaa markkinoilta, myydä eteenpäin sekä sitten vaihtaa takaisin normaaliksi rahaksi. Tuolloin kyse on itse asiassa keinotekoisesta valuutasta, joka on jonkun yhtiön liikkeelle laskema tuote.

Kryptovaluutta on vain koodi, johon on liitetty alkuluku, ja kun ajatellaan sitä, miten kryptovaluutta toimii, niin ihmiset siirtävät rahaa kryptovaluutta yhtiön tilille, ja sitten kuittaavat vain tietyn määrän tuota virtuaalista valuuttaa itselleen. Sitten kun henkilö haluaa ottaa nuo rahavarat normaaliin käyttöön, niin silloin kryptovaluuttaa kauppaava yhtiö luovuttaa rahat, mitkä henkilö on sen tileille tallettanut takaisin, ja perii siitä sitten palkkion, mikä koskee omaisuuden säilyttämistä.

Tuon yhtiön tileille tallennettu raha on kuin säiliössä, ja tästä tulee mieleen se, että esimerkiksi todellisen elämän Roope-Ankka voisi olla henkilö, joka myy kryptovaluuttaa. Ja hänen yhtiönsä voisi virallisesti olla yhtiö, mikä myy omaisuuden säilyttämis-palveluita. Tuolla tavoin voisi sitten henkilö rikastua todella paljon.

2) Jos rahasäiliö hajoaa, niin tuloksena on rahan arvon laskeminen

Tähän liittyy eräs hyvin mielenkiintoinen ongelma. Nimittäin kun rahaa on muutettu krypto- tai keinotekoisesti valuutaksi, niin se on poissa myös kansallisten viranomaisten ulottuvilta. Eli periaatteessa kryptovaluutta-yhtiö on kuin Roope-Ankan rahasäiliö. Sinne voidaan laittaa rahaa mielin määrin ja se sitten tekee tästä toiminnasta vaarallisen. Jos jonkun yhtiön pankkitileille pumpataan rahaa, niin jos tuota valuuttaa on tarpeeksi, niin silloin sen päätyminen äkisti markkinoille aiheuttaa rahan arvon vajoamisen.

Syy tähän on se, että jokaisella rahalla, mitä valtio painaa tai luo internetiin pitää olla vastike todellisessa elämässä. Jos rahaa on liikaa, niin silloin jokaista yksikkö-rahaa, josta käytän seuraavaksi nimeä “seteli” vastaava omaisuus tai sen arvo yhtä seteliä kohtaan laskee. Ja sen takia liika raha, mikä on poissa markkinoilta aiheuttaa päänvaivaa.

Kryptovaluutta tietenkin on sikäli ongelmallista, että sen avulla voidaan kiertää esimerkiksi rahan siirtoja koskevia lakeja. Eli yhtiö myy suomessa kryptovaluuttaa toimijoille, ja sitten tuo valuutta voidaan ostaa ulos tililtä esimerkiksi tokiolaisessa pankissa. Tuolloin kryptovaluutta yhtiö avaa tilin omiin nimiinsä tässä kohde pankissa, ja luovuttaa tietyllä nostorajalla varustetun luottokortin asiakkaalle, joka voi nostaa rahat vaikka automaatista, tai ostaa niillä toisen yhtiön kryptovaluuttaa.

Tähän liittyy tietenkin myös muita ongelmia, eli kryptovaluutan toimiessa kahden valuutan välillä, voi olla vaikeaa päätellä, mistä maasta rahat ovat alunperin tulleet. Ja samoin on olemassa yhtiöitä, jotka hyväksyvät myös muiden yhtiöiden kryptovaluutat maksuksi, ja se tekee rahavirran jäljittämisen vielä hankalammaksi.

Kuvan oikeudet: Walt Disney inc.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...