Siirry pääsisältöön

Mielipiteistä sekä kirjoittamisesta




Mielipiteistä sekä kirjoittamisesta

Aina on historian aikana ollut ihmisiä, joiden mielipide ei muita miellytä, ja siksi he saavat aikaan raivokohtauksia. Mutta kun sitten lähdetään pohtimaan nykyaikaista mediaa, niin yksi asia on muuttunut helpon julkaisemisen myötä, ja se on se, että tavallisia ihmisiä, jotka eivät ole mitenkään julkisuuden kanssa tekemisissä nimetään kohteeksi mediassa tapahtuville hyökkäyksille, jotka ennen olivat täysin vieraita.

Ennen riitti että henkilö pysyi poissa julkisuudesta, niin silloin ei ollut mitenkään mahdollista tai ainakaan kovin yleistä, että tavallinen ihminen kohtaa mitään kirjoittelua mediassa. Mutta nykyään tilanne on toinen, eli myös tavallinen ihminen voi kohdata asioita, jotka oli ennen varattu vain ammatikseen julkisuudessa oleville ihmisille, ja ennen aina oli ikään kuin henkilön oma vika, jos hän lähti julksuuteen, ja sai sen kautta sitten kohdata ikäviä kirjoituksia.

Mutta jos ajatellaan että henkilö pysyy aina poissa julkisuudesta, niin lopettaako se esimerkiksi takana puhumista. Olen usein hiukan skeptinen tällaisen asian suhteen, koska kiusaajien on aina helppo ottaa esimerkiksi satojen sivujen pituisesta päiväkirjasta kaksi riviä, joita sitten levitellään ympäriinsä.

Tuolloin voisin sanoa, että olisi varmasti parempi, jos ihminen itse olisi julkaissut oman päiväkirjansa, niin silloin voisi jokainen ihan itse lukea myös sen, mitä kiusaaja ei halua tuoda omissa kirjoituksissaan. Jos ajatellaan sitä, että on täysin sama mitä ihminen kirjoittaa, niin se mikä ei maksa mitään saattaa tulla erittäin kalliiksi.

Aina voi jokainen tietenkin tehdä niin, että välttää lukemasta itselleen inhottavista aiheista. Ja tietenkin esimerkiksi se että millaisia elokuvia toinen katsoo on tämän oma asia. Eli yksi pitää “Tuulen viemästä” toinen Clint Eastwoodista sekä kolmas Disneystä. Mitäpä siitä mitään juttua enää saisi kirjoitettua, vaikka joku olisi kuinka surullinen siksi, että naapurilla ei ole samaa makua viihteen suhteen kuin muilla.

Ihmisillä on oikeus olla eri mieltä asioista kuin naapuri, ja esimerkiksi ketä oikeasti kiinnostaa mitä me tavalliset ihmiset teemme kotonamme? Tai ehkä joku haluaa lukea siitä, kuinka eräässä asunnossa asuva henkilö ei omaa yhtä laajaa DVD-kokoelmaa kuin joku toinen. En itse tiedä sitä, että mitä ihmisten pitäisi tehdä omassa kotonaan, mutta ehkä joku “Besserwisser” tulee sen joskus kertomaan.

Tai jos sitten ajatellaan oikeasti sitä, mitä mieltä ihminen on toisen työstä tai tavasta puhua, niin silloin hän voisi perustella oman kantansa asioihin. Toki jos jonkun ihmisen tekemä musiikki ei vain miellytä minua, niin silti voin ajatella että toisen ei tarvitse olla samaa mieltä minun kanssani. Hän voi aivan hyvin kuunnella itse mitä haluaa tai katsoa internetistä mitä haluaa. Sama oikeus kai myös minulla itselläni on.

Ja ennen kuin lähdetään toisen työtä haukkumaan, niin voisin ajatella sellaista vaihtoehtoa, että kirjoittaisin siihen, että “itse en tykännyt” Sillä tavoin voisin ilmaista asian niin, että joku asia ei minua itseäni miellyttänyt, mutta muut voivat sitten muodostaa oman mielipiteen kyseisestä asiasta, eli mielipiteiden kohdalla ei ole olemassa oikeaa tai väärää asiaa, jos satutaan keskustelemaan esimerkiksi musiikista. Jos ajatellaan sitä, että toinen tykkää hevistä ja toinen popista, niin silloin ei ole kyse asiasta, mitä pitää jotenkin tieteen kannalta perustella. Eli mielipiteet ovat asioita, missä ei ole olemassa niin sanottua oikeaa vaihtoehtoa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...