Siirry pääsisältöön

Geenit eivät kerro kaikkea, mutta ne kertovat joskus asioita, joita emme halua tietää

Geenit eivät kerro kaikkea, mutta ne kertovat joskus asioita, joita emme halua tietää

Miten näytteiden vertailu tehdään?

Se onko DNA näyte peräisin ihmiseltä tai koiralta selvitetään verailunäytteen avulla, eli jos arkistossa ei satu olemaan koiran DNA:ta, jota voidaan verrata laboratorioon lähetettyyn näytteeseen, niin silloin saattaa lajin määritys jäädä tekemättä. Tuolloin ilmeisesti tekoäly vertaa DNA-jaksoja toisiinsa, ja sitä kautta sitten huomaa, että näytteen antaja ei ole ihminen. Tuolloin muunnelma ohjelmasta, mikä normaalisti tunnistaa sormenjälkiä vertaa DNA-jaksoja toisiinsa, ja jos näyte 1:n fenotyyppi jakso  on yhteneväinen näytteen B fenotyyppi jakson kanssa, niin silloin kyseessä on samanlainen olio, mikä on antanut näytteen B.

Tuolloin käytetään kahta linjaa, joista toisessa on seulontaan tuotava näyte, ja toisessa taas sarja DNA-näytteitä, joita käytetään vertailuun. Eli näyte, mikä tuodaan ulkoa on merkitty esimerkiksi numerolla 1, ja toisessa sarjassa käytetään sitten kirjaimia. Ja jos vertailuun käytettävässä tietokannassa on enemmän kuin aakkosten verran kirjaimia, otetaan käyttöön kaksikirjaimiset merkinnät. Ensin tehdään lajin määritys. Eli tuolloin verrataan näytettä yksi näytteeseen A, jolloin saadaan selville laji, ja sen jälkeen lähdetään etsimään muita jaksoja. Tuolloin seuraavassa linjassa eli AA (tai AB, AC…) etsitään esimerkiksi jaksoa, mikä on yhteneväinen vaikkapa Alzheimerin tautia sairastavan henkilön DNA jakson kanssa.

DNA-testejä voidaan käyttää väärin

Kun tällaista tutkimusta tehdään, niin silloin kannattaa muistaa, että linja jota käytetään kontrollina sekä vertailuun täytyy kerätä henkilöistä, joiden tila on varmistettu erittäin tarkasti. Esimerkkinä voidaan mainita juuri Alzheimerin tauti, missä Alzheimer potilailta luotua DNA-näytettä voidaan käyttää vertailutietokannan luomiseen. Eli DNA voidaan varastoida myös digitaalisessa muodossa, mikä tekee siitä helpommin käytettävän. Tuolloin ensin puretaan näytteen DNA:n emäsjärjestys tietokoneen muistiin, ja sen jälkeen tietokone suorittaa vertailun käyttämällä normaalia tietokantojen vertailua.


Kuitenkin pitää muistaa se, että Alzheimerin tautia sairastava ihminen on avuton, ja siksi hän on altis hyväksikäytölle. Tuolloin pitää huomioida se, että tällaisen tiedon käsittely vaatii nimenomaan korkeaa moraalia sekä ehdotonta luotettavuutta sekä hienotunteisuutta henkilöiltä, jotka tällaista tietoa käsittelevät. He eivät saa vaarantaa ihmisten turvallisuutta jakamalla tietoa ympäriinsä ilman lupaa.

DNA auttaa seulomaan väkivaltaisia yksilöitä yhteiskunnasta.

DNA näyttää esimerkiksi perinnöllisen muutoksen aivoissa aiheuttavan geenivirheen olemassaolon. Tämän takia esimerkiksi väkivaltainen ihminen voidaan löytää yhteiskunnasta. Jos ihmisellä on väkivaltaan altistava geenivirhe, ja häntä yllytetään väkivaltaan, niin silloin voivat tulokset olla kamalia. Väkivaltaisen käytöksen laukaisee geenivirheen ja ulkoa tulevan toiminnan yhdistelmä. Tämä on todettu siten, että esimerkiksi kaikki väkivaltaisten vanhempien lapset eivät ole väkivaltaisia. Eikä geenivirhettä saa käyttää tekosyynä väkivallan hyväksymiselle.

Ihmisellä jolla on tietty geenivirhe on suurempi alttius olla väkivaltainen kuin niillä, joilla ei tätä virhettä ole. Tuon geenivirheen löytämiseen voidaan käyttää DNA-testejä, joita otetaan väkivaltaan tai toistuvasti väkivaltaan syyllistyneistä vangeilta, jotta syy tähän käytökseen löytyy. Eli onko olemassa joku tietty juoste DNA:ssa, mikä saa ihmisen turvautumaan kovaan väkivaltaan kerran toisensa jälkeen?

DNA ja moraali

Joten sen takia tutkijoiden pitää muistaa tässä työssä korkea moraali, koska esimerkiksi jos ajatellaan että sarjamurhaajan aivojen rakenteessa olevan muutoksen aiheuttamaa geenivirhettä lähdetään etsimään, niin tietenkin sarjamurhaajien DNA:ta voidaan käyttää tällaisen vertailun luomiseen.

Silloin tätä tietoa hyväksi käyttäen voi joku sitten manipuloida sarjamurhaajaa iskemään esimerkiksi poliittiseen kohteeseen. Tuollaisen asian takia pitää jokaisen tätä työtä tekevän muistaa vaitiolo sekä myös se, että jos jonkun henkilön näytteestä löytyy tuollainen geenivirhe, niin kannattaako tätä asiaa mainita kyseiselle henkilölle, koska se voi laukaista asioita, mitä emme varmasti halua kohdata. Kuitenkin tällaisessa tilanteessa pitää informoida viranomaisia tällaisesta löydöstä, ja sitten esimerkiksi Keskusrikospoliisi sekä mielenterveyden ja oikeudenkäytön ammattilaiset arvioivat jatkotoimenpiteiden tarpeellisuuden tapauskohtaisesti.

Mikäli  halutaan katsoa geeneistä esimerkiksi sitä, että onko ihminen iltavirkku tai aamu-ihminen, niin silloin kyllä mennään vähän ruohikolle. Tuolloin nimittäin puhutaan ihmisen käytöksestä mikä ainakin osittain on opittua. Ruokavalio näkyy myös muista asioista kuin geeneistä, eli soluihin varastoituneiden ravinto- tai muiden kuona-aineiden kuten rasvan avulla voidaan tehdä päätelmiä siitä, mitä ihminen syö, mutta muuten noita asioita ei varmasti näe geenitesteistä. DNA ei näytä kuitenkaan esimerkiksi onnettomuuksista tulleita vammoja tai muita asioita, jotka eivät johdu geeneistä. Eikä DNA näytä sitä, että millä tavoin henkilöä on kasvatettu.


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/12/lahetimme-koiran-ja-ihmisen-dnata-suomalaisille-geenitestiyrityksille

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...