Siirry pääsisältöön

Syrjimisen määrittely ei ole helppoa.

Syrjimisen määrittely ei ole helppoa.

Esimerkiksi kädessä tai kasvoissa oleva ihottuma voi olla työhönottajan mielestä syy olla palkkaamatta henkilöä, joka haluaa työskennellä elintarvikealalla. Syyksi saatetaan tuolloin ilmoittaa se, että asiakkaat eivät pidä siitä, jos  käsillä missä on näkyvää ihottumaa kosketaan ruoka-aineisiin. Mutta saattaa olla niin, että kyse on puhtaasti syrjinnästä. Ja syrjintää on erilaista. Jos puhutaan siitä, että vuokratyöläinen ei aina saa osallistua työmaan palavereihin, niin se ei ole aina mikään mukava kokemus.

Aina on olemassa asioita, joiden kertomista toisen työnantajan palkkalistoilla olevalle henkilölle ei ole viisasta. Mutta kuten tiedämme, niin joissain tapauksissa tämä asia saattaa olla syrjintää, mutta siihen, mikä on oikeastaan sitä niin sanottua syrjintää on vaikeaa vetää rajaa. Eli joissain tapauksissa saattaa esimies komentaa alaisiaan olemaan vain keskenään, mutta kuitenkin tällainen asia saattaa olla hyvinkin perusteltua liikesalaisuuksien pitämiseksi vain asianosaisten tiedossa, tai niin ainakin työnjohtaja asiat perustelee.

Mutta joskus koko työväki kääntyy yhtä työyhteisön  jäsentä vastaan. Syrjintä on ikään kuin koulukiusaamisen yksi muodoista. Siinä saattaa yksi henkilö joutua jatkuvasti siirtymään pois jonosta tai lähtemään kävelemään työpaikalle, kunnes joku “oma mies” sitten tulee välittämään tehtävää. Toisaalta taas esimerkiksi työmaan tehtävät sekä se, että mistä mitäkin löytyy pitää kuitenkin aina perehdyttää, eli onko kuitenkaan järkevää antaa tiettyjä avaimia vuokramiehelle? Mutta pitääkö hänen kuitenkaan tehdä kaikkia niitä tehtäviä, mitä muut eivät halua tehdä? Ja miksi palkataan ihminen, jota aiotaan vain seisottaa keskellä pihaa? Eikö siitä palkkakin pidä silloin maksaa?

Eli tuolloin yksi henkilö, joka saattaa olla vuokramies pudotetaan koko työyhteisön alaiseksi, joka tietenkin tekee vain niitä töitä, mitä muut eivät ehdi tai eivät halua tehdä. Mutta miksi joku toimii näin? Ehkä hän haluaa näyttää omille, että he ovat jotenkin etuoikeutettuja, kun saavat tuossa firmassa työskennellä.Toisaalta joskus tämä syrjintä on yksinkertaisesti vallankäytön väline, eli jos työväki oleskelee liikaa esimerkiksi vuokrauspalvelun työmiehen kanssa, niin silloin he saavat kokea sen, että myös muut voivat lähteä suoraan tuon palvelun työntekijäksi.

Tuolloin tietenkin syrjintä tuo oman väen keskelle loistavaa “me” henkeä, eikä silloin oikein kukaan tiedä, miten näistä asioista pitäisi puhua. Samoin se että henkilö ei ehkä tiedä, mitä hänestä on puhuttu tekee näistä syrjintää koskevista asioista ilmoittamisesta vaikeaa. Nimittäin siihen, mikä on syrjintää ja mikä taas on aiheellista toimintaa ei voi kukaan vetää rajaa.  Ja sitten tulee eteen kielitaito. Eli mitä jos vaikka toinen ei puhu kunnolla suomea, ja työpaikalla on oikeasti kiire? Mutta onko tuo kiire todella niin kova, että kukaan ei ehdi tuota henkilöä neuvomaan? Siihen on melko vaikea vetää raja.

https://yle.fi/uutiset/3-11032186

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara