Oliko tarujen Sampo kone vai ihminen?
Kävin eräällä luennolla, mikä käsitteli kirjoittamista, ja siellä mainittiin sellainen asia, että tarinan päähenkilö ei välttämättä ole eläinmaailmaan kuuluva, vaan myös kasvi voisi olla tarinan päähenkilön paikalla. Tuolloin mieleeni tuli se, että asioista voidaan kirjoittaa monella tavalla, ja yksi asia tietenkin on selvä, nimittäin se, että kansalliseepoksemme Kalevala on täynnä symboleita sekä symbolisia kuvauksia.
Joten mieleeni tuli sellainen asia, että olisiko asia niin, että Kalevalan Sampo olisi ehkä ihminen, jolla on jotain taitoja tai tietoja, eli olisiko kyseessä henkilö, joka pyrkii Väinämöisen oppipojaksi, ja joka esittää CV:n tälle suurelle tietäjälle, joka ehkä sitten ryhtyy pitämään henkilöstä, sekä hyväksyy hänet opetuksensa piiriin. Tuolloin tietenkin piti hänen oikeastaan olla tietoinen siitä että Väinämöinen on antamassa opetusta, mikä vaatii vastuuta sekä kypsyyttä. Eli tämän version mukaan Sampo oli oikeastaan ihminen, mikä tiesi mistä löytyy sellaisia aineita kuten suola, vilja tai raha. Mutta tällaisissa asioissa täytyy mieli pitää avoimena, joten seuraavassa UFO-versio Sammosta.
Eräiden UFO-asiantuntijoiden mielestä Sampo saattoi olla laite, millä pidettiin yhteyttä “Black Knight” satelliittiin. Nimittäin suola sekä vilja ovat asioita, joita etsitään luonnonvara satelliittien avulla, ja myös kulta ilmeisesti näkyy satelliittien kuvissa. Joten ehkä joltain alienilta oli tällainen laite päässyt putoamaan, ja seppä Ilmarinen väänteli laitteen elektrodit takaisin paikalleen, jotta kylän väki sitten sai tuota laitetta käyttää omaksi hyödykseen.
Toisaalta Sampo saattoi olla jonkinlainen konevasara, joka oli asetettu esimerkiksi Väinämöisen ja kumppaneiden kotikylän läpi virtaavaan koskeen. Tai ehkä Sampo oli jonkinlainen höyryvasara. Se mistä tarinan kertoja on tarinan saanut on jäänyt mainitsematta. Eli onko hän ehkä kehittänyt sen omasta päästään selittäisi sen, että kyseessä oli höyryvasara, mitä käytetään metalliteollisuudessa.
Kun tuota konetta ajatellaan, niin sillä olisi voitu takoa suurempia kappaleita kuin lihasvoimin, ja samalla myös suurempia eriä esimerkiksi nauloja olisi voitu tehdä. Mikäli Sampoa vuokrataan tai sitten sillä tehtyjä tuotteita myydään, niin se tuo rahaa myös muulle kylälle. Joka tapauksessa saattaa olla niin, että tarinan kertoja on ajatellut, että jos jollain kylällä tai yhteisöllä on tällainen asia, niin silloin se saattoi vuokrata tätä konetta muille, eli olisiko Sampo sitten jonkinlainen sentrifugierotin.
Mutta kuten tiedämme, niin Sampo saattoi olla vertauskuvallinen asia. Symboli asiasta, jota saattoi hyödyntää vain sellainen henkilö, joka näki asian toisen puolen. Tai jolla oli kyky nähdä karun kuoren läpi. Jos Sampo oli esimerkiksi autistinen ihminen, niin silloin vaati taitoa saada aikaan kontakti hänen kanssaan. Mutta jos sitten ajatellaan hänen olevan ehkä valtavan taitava piirtäjä, niin silloin hän olisi voinut hyödyttää koko yhteisöä.
Ja kuten tiedämme, niin silloin tällöin mieleeni tulee se, että ehkä Sammon tarinan keksijä on tarkoittanut sitä, että jonkun asian hyödyn voi nähdä vain hyvin viisas sekä oppinut ihminen, jolla on kyky ajatella syvällisesti. Eli hän ei saa katsoa pelkkää pintaa, vaan aina pitää myös muita asioita, kuten CV:tä vilkaista, jos joku henkilö sitten hakee paikkaa.
Kirjailija Arto Paasilinna on maininnut että ehkä Sampo on joku kolikko muotti, jolla saatiin tehtyä väärää rahaa. Ja sitten kylä on lähtenyt kokeilemaan tekemiään rahoja jossain markkinoilla. Mutta uskoisin että Sampo on abstraktio asiasta, mikä ensin vaikuttaa turhalta, mutta analyyttisesti ajatellen siitä on hyötyä koko yhteisölle.
Alla englanniksi kirjoitettamani versio tästä aiheesta
Mietteitä erilaisista asioista, joista puhutaan tai jotka vaikuttavat yhteiskuntaan sekä yksilöön. Eli blogi sisältää sekä yksityistä ja julkista infrastruktuuria, lainsäädäntöä ja politiikkaa koskevia ajatuksia
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.
Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...

-
Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan ...
-
Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoks...
-
Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tiet...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.