Siirry pääsisältöön

Myyttinen pohjolan mytologian hahmo "Ajattara"


Myyttinen pohjolan mytologian hahmo "Ajattara"

Alla olevassa Wikipedian artikkelissa "Ajatar" on kirjoitettu muotoon "Ajattara". Tässä tekstissä käytän kuitenkin tuosta myyttisestä hahmosta nimeä "Ajatar". Astrid Lindgren ei ole keksinyt hahmoa nimeltään "Ajatar". Se on myyttinen hahmo, mikä on oikeastaan käsitetty noidaksi, tai jonkinlaiseksi pohjolan lohikäärmeeksi. Eli kyseessä oli pahansuopa olento, joka johti metsästäjiä harhaan. Tuolloin voidaan ajatella, että tämä sana on peräisin verbin ajaa, johdotuksesta "ajattaa". Mutta tietenkin muitakin selityksiä voisi olla tälle hahmolle, joka on joskus ikään kuin shamaani, tai Astrid Lindgrenin kirjassa se on yhistelmä naista sekä lintua.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ajattara

Jos ajatellan sitä, että mikä tuo Ajatar tai Ajattara sitten oikastaan voisi olla, niin sitä voidaan lähteä selvittämään sitä kautta, että mitä kieltä alkuperäinen "Ajattaresta" puhunut henkilö on puhunut, ja sitä kautta voidaan lähteä miettimään mikä tuo metsien seireeni mahtaisi oikeastaan olla. Eli kyse saattaa aluksi olla vain jostain muunnellusta "seireeni"-tarinasta, jossa hahmon nimi on muutettu, ja tapahtuma paikaksi on valittu metsä, jotta tarinaa ei voisi yhdistää seireeneihin, jolloin kertojaa olisi syytetty plagioinnista.

Muinaisissa pohjolan mytologiassa puhutaan "Ajattaresta". Nuo hahmot olivat lentäviä linnun vartalolla mutta naisen päällä varustettuja lentäviä olentoja. Se mitä tuo termi alkuaan on tarkoittanut selviäisi siten, että selvitetään se alkukieli, missä tuo termi on aluksi esiintynyt. Ja sitä kautta voidaan lähteä miettimään sitä, mikä tuo hahmo oikeasti ainakin tarustojen mukaan olisi. Tuolloin voidaan ajatella, että tässä tapauksessa alkukieli olisi Englanti. Olisiko termi "Ajatar" oikeastaan peräisin englannin kielestä, missä sana "Timeless" tarkoittaa "Ajatonta". Tuolloin kyseessä olisi siis sana, joka on päätynyt johonkin pohjolan kielistä englannin kautta.

Kuitenkin kääntäjä on saattanut kääntää sen tarkoittamaan "Ajatarta", koska hän on käsittänyt tuon takaliitteen missä on kaksi ässää tarkoittavan aina samaa, eli englannin kielessä sana "Duchess" tarkoittaa Herttuatarta tai "Empress" tarkoittaa Keisarinnaa, ja tuolloin tuo sanan takana oleva "ess"-liite tarkoittaa viran tai arvon naispuolista haltijaa. Ja ehkä tuo kääntäjä on tehnyt päätelmän, että "Timeless" tarkoittaa samalla tavoin naispuolista hahmoa. Eli hän ei ole ehkä viitsinyt tarkastaa tätä sanaa, ja siitä syystä on ollut seurauksena tämä sana "Ajatar", mikä johtaa metsämiehiä ansaan tai eksyksiin.

Tuo asia miten tämä harhaan johtaminen tapahtuu ei ole mainittu, mutta olisiko kyseessä jonkinlainen magneettinen häiriö, mikä saa kompassin sekoamaan? Tai jos kyseessä olisi sitten joku olento, joka "ajatteluttaa" omia ajatuksiaan itsellään, eli siinä versiossa se kykenisi ottamaan ihmisen hallintaansa. Mutta kuten tiedämme, niin yhtään noista olennoista ei ole koskaan saatu kiinni, joten tässä kohdassa sanon vain, että ne ovat vain tarinoita.

Ajatar-oliota voidaan käyttää mallina dronelle, joka olisi varustettu ihmisen päätä muistuttavalla sensori alustalla. Siinä olisi kääntyvässä päässä IR ja näkyvän valon alueella toimivat stereokamerat sekä SONAR ja tutkaan perustuvat havaintovälineet. Tuo väline voidaan varustaa manipulaattoreilla, jotka muistuttavat linnun jalkoja. Tuollaisia välineitä valmistetaan jossain salaisissa tukikohdissa ympäri maailmaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara