Siirry pääsisältöön

Jurot nuorisojulkkikset, eli lapsiurheilun kahdet kasvot




Parhaimmillaan urheilu on lapsille unohtumaton kokemus, josta voidaan puhua vielä vanhoina. urheiluseurat tarjoavat mielellään turvallista sekä kehittävää toimintaa. Mutta joskus unohdetaan se, että lapsella pitää olla myös muuta tekemistä kuin vain urheilu. Siis välillä kohdataan tilanne, missä unohdetaan se, että lapsikeskeinen näkökulma olisi myös urheilussa tärkeää. Joskus käy niin, että lapsi valjastetaan urheilussa täyttämään aikuisten asettamia tavoitteita. Esimerkiksi Venäjän tapauksessa lapsiurheilijoita käytetään surutta hyväksi valtiollisessa propagandassa. Ja Venäjän tapauksessa on myös tullut ilmi, että lapsiurheilijoille syötetään dopingia, jotta he menestyisivät paremmin. Se että onko valmentaja tai lääkkeiden antaja edes kertonut lapselle sitä, mitä nuo lääkkeet ovat on jäänyt selvittämättä. 

Urheiluseurat kasvattavat uusia idoleita tuleville nuorille junioreille. Suuri osa lapsista urheilee ainakin seuratasolla. Mutta on myös alaikäisiä jotka ovat kilpailleet mestaruussarjoissa tai jopa olympiatasolla. Ja esimerkiksi Venäjä on tuonut lapsiurheilijoita esimerkiksi taitoluistelun olympiajäille. Venäläinen valmennusmalli ei ole aivan sama kuin Suomessa, eli siellä ollaan kuin armeijassa, eikä kehuja tule jos ei tule tulosta. Se mistä ei puhuta on se, että lapsista saa sitten niitä "söpöyspisteitä", kun epäonnistumisia annetaan anteeksi, kun tuomarit eivät halua nähdä että toinen ratkeaa siinä ihmisten edessä. Mutta siis jos puhutaan palkintorahoista, niin miehin ne rahat taas menivätkään? Menivätkö ne ehkä tuon lapsen omalle tilille, ja onko hän ehkä itse valinnut ammattiaan urheilijana. Lapsiurheilijat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Heistä kasvatetaan uusia nuorisoidoleita, jotka tuovat kultaa ja kunniaa. 

Esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa pyörii todella suuret rahat, ja laji on ainakin näennäisen väkivallattomuutensa ja vauhdikkuutensa takia erittäin suosittu. Eli monet lapset viettävät ainakin yhden kesän jossain ruohokentällä pelaamassa jalkapalloa. Tietenkin tuossa harrastuksessa tulee kuuma, ja jos nestettä ja varjoa ei ole tarpeeksi, niin silloin seuraa tajuttomuus eli lämpöhalvaus. Joidenkin kohdalla eteen tulee sitten ammattilaiseksi ryhtyminen tai haave ryhtymisestä ammattilaiseksi. Ja silloin tarvitaan 110% panostus tuohon lajiin, jotta pääsee sellaiseen ryhmään, että sieltä voi ponnistaa niin sanotuille rahakkaille kentille. 

Mutta se että henkilö pääsee ammattilaiseksi edellyttää sitä, että ammattilaisten valmentaja näkee hänen pelinsä ja pitää näkemästään. Se että joku juniori esitellään tuollaiselle valmentajalle edellyttää sellaisia suhteita, että valmentaja tulee katsomaan peliä. Ja varmemmin näyttöjä ammattilaisuraa varten voidaan antaa huippuluokan joukkueissa. Mutta kuten tiedämme, niin paikka auringossa on todella kallis. Ja se saa aikaan tilanteen mitä kutsutaan "pakkopeliksi". Tuolloin saattaa liika yrittäminen sekä menestymisen pakko saada aikaan sen, että turhautuminen purkautuu jopa väkivaltana muita pelaajia kohtaan. Nimittäin 110% panos tarkoittaa sitä, että koulut jäävät tuolloin käymättä, ja ainoa mahdollisuus on tulla ammattilaispelaajaksi. 

Mutta joskus vanhempien todellinen halu lähettää lapsi jalkapalloa pelaamaan on se, että he saavat laatuaikaa keskenään. Pahimmassa tapauksessa tuo laatuaika on alkoholin ja lääkkeiden napsimista.  Tuolloin on vaarana se, että lapsi joutuu vakavan hyväksikäytön uhriksi. Eli jos vanhempien sosiaalinen asema eli tulot eivät riitä kattamaan tuota harrastusta, niin silloin saattaa "naapurin Jammu-setä" tarjoutua rahoittamaan harrastusta ja vaatia tuota lasta korvaukseksi sänkyyn kanssaan. Vaikka me haluamme uskoa että jalkapallossa tai miksei myös jääkiekossa on kyse lasten ja nuorten urheilusta, niin se tarjoaa myös vanhemmille mahdollisuuden verkostoitua keskenään tuon lajin ympärillä.

Tuolloin joku saattaa ottaa esimerkiksi jäähallin tai nurmikentän lähettyvillä myös liikeasiat puheeksi, ja tuollaisen hyvin menestyvän joukkueen lähettyvillä on mahdollisuus hakeutua keskusteluun sellaisten ihmisten kanssa, joilla on oikeita liikesuhteita sekä kyky edistää myös omia liiketoimia. Eli noiden ihmisten kautta voi päästä piireihin, ja saada oma lapsi ammattilaiseksi. Ongelma on sitten siinä, että pelipaikka hyvässä seurassa joka tarjoaa portin menestykseen on melko kallis sijoitus. Ja siinä saattaa sitten joku "Jammu-setä" nähdä tilaisuuden koittaneen. 

https://www.is.fi/urheilu/art-2000008867620.html


https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara