sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Kiittämättömyys on maailman palkka: Roberto Bartini



Kuvissa olevat koneet: 

1: Stal-6 

2: Stal-6 piirustukset 

3: TU-2 

4: A-57 

5: A VVA-114 


Puna-armeijan myyttisten sotakoneiden suunnittelija Roberto Bartini (1897-1974) on mies, jonka voidaan sanoa olleen edellä aikaansa. Hän suunnitteli noin 60 lentokonetta, joista osa on jäänyt piirustuspöydälle. Jostain syystä tuon miehen ansioita ei Neuvostoliitossa arvostettu, ja Stalin heitti hänet vankileirille kymmeneksi vuodeksi. Bartinin käsialaa on esimerkiksi TU-2 hävittäjäpommittaja. Hän kehitteli monia lentolaitteita, joista osa on vieläkin lähes mahdottomia rakentaa. Bartini kehitteli lentokoneita, joissa käytettiin fundamentalistista aerodynamiikkaa sekä esimerkiksi kvanttimekaniikkaan perustuvia ratkaisuja. 

Jo ensimmäisessä mallissa Jas-6 koneessa oli käytetty vallankumouksellista aerodynamiikkaa, ja ainoa syy miksi tuo kone ei kelvannut oli se, että lentäjä ei nähnyt sieltä ulos. Koneessa oli jostain syystä vain yksi pyörä, mikä teki siitä omaperäisen. Itse joskus ihmettelen, että miksi Bartini ei asentanut koneeseen periskooppia? Jos ajatellaan että lentokoneen pitää olla aerodynaamisesti loistelias, eli siinä ei saisi olla epäjatkuvuuskohtia, niin lentäjä voi vaikka maata koneen sisällä. Ja ulos hän voisi katsella periskoopin avulla. 

Periskoopin kääntäminen voisi tapahtua siten, että kääntömekanismi kiinnitetään lentäjän päähän. Tai sitten koneessa voi olla kaksi periskooppia, joista toinen katsoo eteen ja toinen taakse. Toinen eli taakse katsova periskooppi voi heijastaa sen läpi tulevan kuvan camera obscuran avulla. Tai sitten koneessa voi olla sivuikkunat. Nykyään tuo asia voidaan hoitaa CCD kameroilla ja VR-laseilla. 

Kuva 6 "Kaspianmeren hirviö"



Bartini kehitteli ajatuksen lentokoneesta joka olisi näkymätön siksi, että sen rungosta lähtisi tietyn taajuisia värähtelyjä. Samoin hän kehitteli toisen, yhtä mielikuvituksellisen mallin, eli ydinkäyttöisen ääntä nopeamman pommikoneen mallin, jonka toimintasäde olisi virtuaalisesti rajaton. Alussa kyseinen kone oli varmasti konventionaalinen suihkumoottoreita käyttävä malli. Eli siinä olisi voinut olla alaspäin suunnatut moottorit, joilla se olisi voinut nousta ilmaan miltä tahansa pinnalta, tai sitten suihkumoottorit olisi voitu kääntää alaspäin. 

Tuo A-57 koodinimen saanut malli olisi ollut monella tavoin aikaansa edellä. Kyseessä olisi ollut niin sanottu supersooninen lentovene, joka olisi voinut nousta ilmaan pystysuoraan. Tai se olisi voinut käyttää maalla olevaa kiitorataa tai laskeutua veteen tankkaamista varten. 

 Se olisi voitu tankata sukellusveneistä, mutta jos kone olisi käyttänyt ydinreaktoria voimalähteenä, ja siihen olisi asennettu moottorit, joiden toiminta perustuu valokaaren avulla tapahtuvaan ajoaineen laajentamiseen, niin kone olisi voinut periaatteessa käyttää mitä tahansa ajoainetta. Eli vety tai vesi ovat myös erittäin tehokkaita ajoaineita, jos niitä lämmitetään todella voimakkaasti. Ydinkäyttöisenä  A-57 olisi kyennyt toimimaan myös ilmakehän ulkopuolella ja periaatteessa sen avulla olisi voitu myös lentää muille planeetoille. 

 Bartini oli kiinnostunut myös esimerkiksi lentoveneistä, ja kehitteli hyvin matalalla lentävän sukellusveneentorjuntaan kykenevän lentokoneen. Bartini-Beriev VVA-114 lentovene on oikeastaan ensimmäinen ekranoplan, eli patosiipeen perustuva lentokone, ja myöhemmät kokeilut kuten "Kaspianmeren hirviö" perustuvat tähän ratkaisuun. Bartinin itsensä kehittämä malli VA-114 perustuu hyvin lyhyeen siipeen, jonka päissä on alaspäin käännetyt levy, jotka estävät paine-eroa tasaantumasta. 


lähteet: 

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/puna-armeijan-myyttiset-sotakoneet-suunnitteli-italialainen-insinoori-roberto-bartini-palkinnoksi-stalin-heitti-hanet-vankileirille/d0c01d1f-adaa-43df-93b1-03335584ebb2


Kuva 1: Stal-6 (aircraft models)

Kuva 2: Stal-6 piirustukset (Wikipedia commons)

Kuva 3: TU-2 (War eagles musem)

Kuva 4: A-57 (Wikipedia commons)

Kuva 5: A VVA-114 (Wikipedia commons)

Kuva 6: https://www.sovietwastelands.com/ekranoplan-the-caspian-sea-monster/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...